Monday, 22 December 2014

DECEMBER 2014

Assalamualaikum..
#throwback 
Last week, baba bawa kami around Johor.. katanya ni je la yang dapat baba spending time with us.. but,that's okay.. janji kami boleh bersama,right? ha? First place kami jalan-jalan kat Tropical Village, Ayer Hitam. Ni pun just nak tunaikan hajat budak kecil ni, kalau tak kami straight je ke JB. haha,akak tengok happy benor adik kat sane ye!.. heehe,banyak betul gambar dia ..≧﹏≦
Lepas budak kecil ni puas berjalan,bergambar bagai.. kami pun otw ke JB.. on the road,kami rasa macam kami ni pelancong pulak,hahaha..sebab apa? Baba tak habis -habis dengan explanation, ha? Kat sini ada kilang kayu terbesar la,reban ayam guna aircond laa,kilang biskut la.. bnyak lagi laaa..haha,smpai kami tertidur dgor explanation baba..tp,um tak tidur..um suka hal2 macam ni..kita dapat ilmu right? Tak la buang masa macam tu je.. eeemmm, tak nak cerita panjang,smpai JB baba bawa kami tengok tambak johor.. walaupun tak dapat menyeberanginya,but one day ..kami akan jejak ke sana jugak.. then, kami pergi menjejaki ways to Legoland.. but, x dapat masuk pun..dah tutup! = ̄ω ̄= ,so,dah puas berjalan..kami pun dah penat, before that,bnyak lagi tempat kami visit.. tapi malas story panjang sangat ..so,kami otw balik Pahang... okay,tu je la yang dapat um story..and around Johor je la destiny um holiday ni.. walau apa pun..kami sekeluarga happy sangat dapat bersama.. シ
#sorry gambar tak dapat nak upload sekarang la,ad problem skit..nanti um upload okay..tunggu je! •﹏•

Wednesday, 17 September 2014

SarangHae Oppa ♥♥

Annyeong !!
Um here !! Memang la kan , ni kan blog um.. hahaha apa lah.. ^^
Um jatuh hati pulak dengan someone ni .. ish ! Um ni , pasal ni pun nak heboh ke ?? Alaa.. biar laa.. salah ke ? Tak salah pun, bukan private sangat pun cerita ni... so , shut your mouth okay ! Dengor je ler apo yang um nak corite ni.. ^^ eehhemm !! 
Nama dia kan ?? Nama dia kan ?? 
Lee Seung Gi .. hehehe.. kene tipu ! Lee Seung Gi favourite actor um la.. comel kan dia ^^ um tak boleh cakap dia handsome .. mama um marah ..hahaha, mama cakap korean boys ni semua nya macam 'pondan' .. hahaha.. btw , um tetap suka dia .. start i ♥ him bila um layan cerita King 2 Hearts kat tv 9 ..cerita tu memang 'daebakk' laa.. kalau tak faham jalan cerita lebih baik tak payah tengok ... bak kata abah "tengok bute tak gune " hahaha.. so kalau layan mohon faham baru ada feel .. err ? Banyak cakap pulak.. eemm , dah la tu je nak share ... dhaa .. 
I ♥ Lee Seung Gi
Seung Gi Oppa ♥♥

King 2 Hearts ♥♡

Tuesday, 16 September 2014

When eyes open ^^

Assalamualaikum..
annyeong !!
Sekarang sudah pukul 11.15pagi, bertarikh 16/9/2014..
what ?? bulan sembilan dah kan ? um rasa um macam ni je tiada perubahan..kalau ada pun perubahan just a little.. tak sangka dah nak masuk tahun 2015 .. empat bulan je lagi nak jejak tahun 2015.. um bukan apa, tahun 2015 tu lah yang akan mengubah diri um dan hala tuju um selepas ini.. um dah janji nak senang kan mama ,abah dan adik-adik um.. um nak jadi seorang anak yang berbakti terhadap orang tua um dan jadi seorang kakak yang baik kepada adik-adik.. um anak sulung , mesti lah kena buat everything for family kan ?? .. um bersyukur dapat dilahirkan dalam keluarga yang sebegini, walaupun kami hidup tak seberapa..but um happy ..tak macam keluarga lain kat luar tu bercerai-berai ,bergaduh tak tentu arah, anak-anak entah kemana.. Alhadulillah sangat-sangat.. thanks ALLAH , um berharap dan berdoa agar um dan family kekal until jannah .. insyaALLAH.. um bukan apa, sedih tengok abah kerja jauh-jauh, tapi just makan maggi hari-hari.. bayangkan ? kalau ditanya abah kata 'nak makan apa lagi, duit belanja dah habis,ni je lah yang ada' ya Allah, bertapa sayunya suara abah bila dia call kami kat sini.. mama pula selalu merungut, ni tak dapat,tu tak dapat... Subhanallah, sampaikan one day um tengok muka mama bila dia tidur, sedih je .. um turut sedih sebab tak dapat nak senangkan keluarga um.. adik-adik jugak, walaupun diorang tak dapat apa yang diorang nak , diorang tetap tersenyum ,gurau-gurau... happy kan kami :) .. that's okay kita belajar bersungguh-sungguh .. nanti dah berjaya kita sama bagi mama dan abah relaks ye ? insyaAllah.. :) so, jangan putus asa dengan hidup macam ni, kuatkan semangat,tekad kan diri untuk berjaya ... jangan hiraukan apa yang orang kata, just strive yourself to your succeed ... for the last, ingat ! Allah sentiasa ada untuk kita.. 
luahan ini bukan untuk meminta prihatin reader .. just shared about my life.. 
that's all.. ASSALAMUALAIKUM :) 
#SPM2015

Sunday, 14 September 2014

Siblings ^^

Kadang-kadang perasaan memang tak dapat nak sorok.. almaklum.. kita hanya manusia biasa.. sedangkan ADAM dan HAWA juga terpengaruh dengan hawa nafsu serta perasaan sehingga termakan dengan hasutan syaitan... apatah lagi manusia yang kurang kekuatan ini..
Um nak story sikit , um dengan adik beradik um selalu gaduh.. walaupun masalah kecil.. hahaha.. tapi tak pernah la gaduh sampai bertumbuk .. cuma lawan mulut sampai letih.. hahaha.. normal la kan , u all pun takkan tak pernah gaduh dengan adik beradik kan ? Mesti pernah walaupun sekali.. thats okay ..um nak bagi tau, kami gaduh gaduh jugak ,tapi have time kami SWEET ^^ berbaik sampai tak sedar dunia.. haha.. adik um ad 2 orang , sorang lelaki dan sorang perempuan.. (Amal dan Suri) .. pelik kan nama kita orang ?? Haha.. keturunan 'jowok' sih .. hehe.. apa apa pun.. um bersyukur dapat siblings macam diorang... Alhamdulillah..
#Akak_sayang_adik_akak ♥

Thats all.. assalamualaikum ^^

My beloved siblings ♥


Cabaran dalam persahabatan ^^

Assalamualaikum.. annyeong !!^^
Lama um tak update story.. sorry !
Um sibuk sikit sekarang ni.. maklumlah budak kelas depan .. kene la kerja kuat siket.. nanti kene hina ,perli pulak .. so , um akan study better .. insyaAllah.. um nak cerita something ni .. 
Hampir sebulan um tak bertegur dengan classmate um sorang tu.. um lupa lah macam mana um boleh gaduh dengan dia.. when i throw back .. dia yang cari pasal .. tapi um lupa apa yg dia dah buat dekat um .. mybe dia annoying laa.. tu la pasal um malas nak layan dia... sampai sekarang .. btw, um salah juga sebab buat keputusan tanpa berfikir panjang... um nak minta maaf kat dia pun..um segan laa.. sorry ! Tapi um harap sangat one day um dapat berbaik semula dengan dia .. ^^ thats all ... 
#sahabatuntukselamanya
#Assalamualaikum.. 
SAYA MINTA MAAF 

Thursday, 10 April 2014

Trip to Sungai Lembing ^^

Assalamualaikum readers ^^
um nak share sikit pasal trip um di sungai lembing semalam (5/4/14)
firstly, time um mendaki Panorama Hill , satu kenangan yang um takkan lupakan 
walaupun penat, um tetap berusaha untuk sampai ke puncak ... akhirnya, ketika melangkah kaki ke puncak tiba-tiba je bunyi mercun ... huhu, kejayaan um diraikan ,walaupun um orang yang paling belakang sampai ke puncak ^^ .. nevermind ! asalkan um berjaya ke atas , 
kepada u all yang belum pernah ke Panorama Hill ni, cepat-cepat lah datang ke sini , permandangannya memang cantik , then , kalau nak tengok matahari terbit , datanglah pada awal pagi ... jangan lepaskan peluang itu, ^^,


secondly, um treasure dalam terowong bijih yang paling dalam dan pertama dunia
um dapat rasakan bertapa susahnya ayah-ayah kita dulu bekerja sebagai buruh paksaan semata-mata untuk memberi nafkah dan rezeki kepada keluarga .... seriously , bukan senang nak cari bijih dalam tanah tu ...
banyak step yang kena lakukan , mencabar pulak tu .. Subhanallah !!
Btw, um excited dapat masuk terowong tu sebab first time kot ! huhu ,. tapi -_- , penat giler !! ingatkan sepanjang perjalanan tu naik kereta api , rupanya just 80m je , lagi 420m kene jalan kaki ... hhuurrgghh !!

terowong tei pei tong ^^

replika pekerja lombong

dig a hole

then , um pergi teruntum zoo , sorry ! tak ada gambar , lagipun kat sana tak banyak pun haiwan ... it's only small place ... tak macam zoo Melaka or Negara ... btw, tak apa lah .. dapat jugak tengok lembu .. huhu
finally, um lepak-lepak kat pantai Teluk Cempedak , makan-makan , solat magrib .. n otw balik chanis ...
banyak lagi tempat yang um pergi, macam jambatan gantung,but tak famous pun , Muzium Sungai Lembing , n lastly, PPOKU dimana tempat kami breakfast and lunch .... ^^

>>That's All "TRIP TO S.LEMBING<<
Read and enjoy ^^
Assalamualaikum...



Thursday, 20 March 2014

Bonda ^︵^

Assalamualaikum .. 
salam ukhwah saya ucapkan ...
um nak bagi tahu ..
esok merupakan hari yang paling menyedihkan
bonda kami di SMK Chanis tu dah nak pindah..
OMG !! terkejut jugak bila dapat tahu dari kawan-kawan lain yang bonda nak pindah.. :(
kami sedih bukan apa ... bagi um bonda ialah pengetua sekolah yang paling baik..
um jujur, um seorang yang aktif bersukan ,dan aktif dalam bidang kokuria .. it's mean um conquer semua aktiviti kurikulum dan kokurikulum ... um nak cerita di sini , bonda banyak bagi sokongan moral pada um ..tapi dia jugak banyak menegur, bagi nasihat .. dan um rasa berguna sangat apa yang diperkatakan bonda pada um.. um tabik pada bonda sebab dalam banyak-banyak pengetua sebelum ni .. dia je yang um nampak tegas dan bertanggungjawab .. dia mmg prihatin terhadap murid-murid ...so, mmg um berbangga dengan bonda walaupun hanya 2 tahun dia sempat berkhidmat di sekolah kami.. um memang sedih dan bila um melagukan sajak semasa rehearsal tadi dan bakal um persembahkan depan bonda esok .. um menangis ,um tak dapat tahan sebak bila baca sajak tu ... :'( .. bonda , walaupun kami tak sanggup nak lepaskan bonda , tapi kami doakan yang terbaik buat bonda ... kami berharap bonda dapat berkhidmat dengan lebih baik di sekolah baru nanti .. InsyaAllah ... jutaan terima kasih warga SMK Chanis ucapkan kepada bonda atas segala khidmat dan kami akan menyimpan segala kenangan bersama dalam ingatan ... TQ BONDA !! 
ღ ツ




Thursday, 27 February 2014

Mission of Bentong ^^

-24>>27/2/2014-
assalamualaikum , annyeong !! um nak story sikit kat sini ..
ping pong tournament kat sekolah cina ape entah , yang pasti dalam area Bentong ..
banyak moment yang um dapat , sedih, excited , happy ... :) 
um dah buat yang terbaik , tapi maybe Allah dah tulis bahawa um tak boleh jadi yang terbaik dalam game ni .. btw, that's okay ,moreover, sampai sekolah cina tu , jadi macam rusa masuk kampung , tercengang !! tahu sebab apa , ? firstly, 80% dari 100% ,pemain cina , where's pemain melayu ? ada tu memang lah ada , maybe it just 20% from 100% ... omg !! gempak gileerr diorang main,. okay !! um highlight sikit >> WAKIL ROMPIN is the best , walaupun kalah , diorang tetap main bersungguh-sungguh , ecspeacially boys ,. (abdullah, hanif, mirul, klip and edward) ,. goodjob friends :) , girls apa kurangnya (aina,ariss and tasya) .. happy jer korang main ... huhu ,.eehheemm ! um dapat kawan baru !! yeayy !! hahaha ,. poyo jerr ! , diorang lah new friends um .. ooppss !! lupa pula , koh jia man , kawan um paling sporting ... budak pekan katanye .. haha,. whatever ! janji , kite kawan ... (wat lek wat peace) kikiki .. ^^ , ha ? tak lupa juga kat adik-adik kite ni , (sofia,adib n eisya).. tak ada diorang sunyi bilik ... huhu , btw, cikgu paling sporting (cikgu dili) ,. peace yo !! and last one, (cikgu zafa, cikgu jusoh n cikgu rosli), thanks dah bawa kami pergi n balik from Bentong tuuu ... ^^ , alright !! that's all ... 
lastly.. um heshtag je lah apa yang patut ... 
#SMK Sulaiman (aspuri)
girls hotel (RM 2000- 1 HARI) , haha fake jerr ... ^^ 
#first time dapat snaping with camera digital (nikon) cikgu rosli 

bye2 Bentong ... mane capital B ?? HAHA, terhalang pulak ^^

sempat lagi snap nyerr ... huhu, ^^



Thursday, 30 January 2014

Kisah cinta yang paling setia

Asslamualaikum ...Um nak shared satu kisah percintaan ni kapada you all ,. so , baca jangan tak baca ,. ^^
Ini adalah kisah cinta paling setia sepanjang sejarah, tidak dapat dibandingankan dengan kisah Qais dan Laila dan tidak pula kisah Romeo dan Juliet , kerana kisah ini tidak hanya berakhir dengan perkahwinan yang dianggap sebagai puncak kreasi cinta anak manusia, cinta yang sebenarnya adalah yang berterusan, walaupun salah satu dari dua insan itu sudah meninggal,maka kisah cinta yang paling agung adalah kisah cinta junjungan kita Mu h ammad saw kepada ibunda Khadijah .. cinta yang luar biasa, terus berlanjut hingga ibunda Khadijah meningalkan dunia yang fana ini.
Setelah beliau meningal lebih kurang satu tahun, ada seorang perempuan yang datang menemui Nabi saw, dia berkata kepadanya: Wahai Rasulullah, maukah engkau menikah? Engkau mempunyai tujuh orang isteri dan keperluan yang selalu bertambah, dialah yang akan melakukan semua itu .. harus berkahwin, ini merupakan keperluan bagi laki-laki manapun, kalau tidaklah kerana Allah memerintahkan kepada Nabi Mu h ammad untuk menikahi beberapa orang isteri yang datang kepadanya setelah kepergian Khadijah, nescaya dia tidak akan berkahwin lagi.
Junjungan kita ini berkahwin tidak seperti kebanyakan laki-laki, selain Khadijah, selepas itu dia berkahwin kerana tuntutan misi dakwah, namun dia tidak pernah melupakan Khadijah untuk selama-lamanya, bahkan kisah kasihnya tidak pernah pudar, walaupun dia meninggalkannya selama empat belas tahun lebih dahulu .
Ketika penaklukan Makkah , banyak orang yang mengelilingi Rasulullah saw, semua orang Quraisy datang minta maaf kepadanya, tiba-tiba saja beliau melihat seorang nenek yang sudah sangat tua datang dan ingin bertemu dengannya .. Rasulullah saw. meninggalkan rombongan manusia yang ada di sekelilingnya dan berdiri menyambut kedatangan sang nenek, dia ajak bercakap dan duduk disampingnya, melihat kejadian itu 'Aisyah bertanya, siapa gerangan nenek tua itu, dan Rasulullah saw meluangkan masa dan berbincang-bincang dengannya serta kepekatan menghadapinya?
Rasulullah menjawab: " Ini adalah sahabat Khadijah ".
'Aisyah kembali bertanya: Apa yang engkau bicarakan dengannya Wahai Rasulullah?
Dia menjawab: " Kami membicakan hari-hari yang indah bersama Kahdijah ".
Ketika itu timbullah rasa cemburu dalam diri 'Aisyah, lalu dia berkata: Apakah engkau masih mengingat-ingat orang yang sudah tua dan sudah menjadi tanah itu, sementara Allah telah memberikan ganti untuk engkau dengan yang lebih baik?
Maka Nabi menjawab: " Demi Allah, Allah tidak pernah menggantikannya dengan seorang perempuan yang lebih baik darinya .. dia banyak memberikan bantuan moral dan material, dia melindungi aku, ketika penduduk Makkah ini mengusirku, dia membenarkan aku ketika manusia mendustakan aku ".
'Aisyah merasa bahawa Rasulullah agak marah, lalu dia berkata: Minta ampunkanlah aku kepada Allah wahai Rasulullah.
Maka Nabi menjawab: " Minta ampunkanlah bagi Khadijah, baru aku akan memintakan ampun bagimu ". (HR. Bukhari).

Tuesday, 14 January 2014

Kami Buddyz ,Kami takkan clash ^^,

Annyeonghaseyo .... huhu , korean pulak Umra cakap ni ... Assalamualaikum ?, ha ? ini baru betul kan ?? hehehe ^^ , today i want to tell you all about my KAWAN ., before that, i'm so sorry because dah lama tak berbicara ataupun bercerita dengan you all ni ... RINDU sangat-sangat tau ... hehe ^^.. oke fine, Umra ada ramai sahabat/kawan/rakan/ , nak Umra sebutkan ?? boleh-boleh .. 
~Suhailah, Aliya, Fatimah, Syimah, Amirah M, Puteri, Farahani, Haikal, Khier, Faiz Mady, Aisyah, Eton, Dalilah, Mira Y, Nabilah, Mimi, Arny, Fahada, Izzati, Najihah, Rafiq, Zikri , Kamil, Syed, Falisya n ramai lagi lah kowt.. hehe ~
Bak kata patung kuning yang ada dalam iklan tv tu, "KAMI BUDDYZ KAMI TAKKAN TERPISAH" hehe, itulah FRIENDSHIP QUOTE between us ... (kowt!!) ^^ INSYAALLAH ..
Umra bersyukur sangat sebab dapat buddyz macam diorang , diorang ni semua nya baik-baik, just kalau syaitan dah merasuk dalam diri, nafsu tak boleh tahan, maka, tercetuslah pergaduhan atau persalahfahaman antara kami , WAW !! , macam pemberita lah pulak .. hehe .. ok ok, Umra nak bagi tahu yang Umra sayang sangat kat korang ,. Demi Allah, Umra ikhlas bersahabat dengan korang .. Umra harapkan kita dapat jadi sahabat sampai bila-bila, INSYAALLAH.. Kepada sahabat-sahabat Umra yang pernah Umra lukakan hati dia, mohon ampun dan maap ye .. maklumlah manusia takkan lari daripada melakukan kesalahan.. ^^, so, Umra minta jangan ada sifat iri hati, cemburu, marah-marah, sombong n lain-lain lagi antara kita.. malah, bagilah sokongan , dorongan dan THE FIRST THING (BERFIKIRAN POSITIF) antara kita .. okey lah , sampai di sini sahaja from Umra , read and enjoy okay !! ^_~ daaa... 




gambar buddyz umra yang lain takde lah, so, jangan kecewa, seriously, mmg takada, tapi korang tetap buddyz yang "bergabung ! meletup !" hehe ^^