Thursday, 30 January 2014

Kisah cinta yang paling setia

Asslamualaikum ...Um nak shared satu kisah percintaan ni kapada you all ,. so , baca jangan tak baca ,. ^^
Ini adalah kisah cinta paling setia sepanjang sejarah, tidak dapat dibandingankan dengan kisah Qais dan Laila dan tidak pula kisah Romeo dan Juliet , kerana kisah ini tidak hanya berakhir dengan perkahwinan yang dianggap sebagai puncak kreasi cinta anak manusia, cinta yang sebenarnya adalah yang berterusan, walaupun salah satu dari dua insan itu sudah meninggal,maka kisah cinta yang paling agung adalah kisah cinta junjungan kita Mu h ammad saw kepada ibunda Khadijah .. cinta yang luar biasa, terus berlanjut hingga ibunda Khadijah meningalkan dunia yang fana ini.
Setelah beliau meningal lebih kurang satu tahun, ada seorang perempuan yang datang menemui Nabi saw, dia berkata kepadanya: Wahai Rasulullah, maukah engkau menikah? Engkau mempunyai tujuh orang isteri dan keperluan yang selalu bertambah, dialah yang akan melakukan semua itu .. harus berkahwin, ini merupakan keperluan bagi laki-laki manapun, kalau tidaklah kerana Allah memerintahkan kepada Nabi Mu h ammad untuk menikahi beberapa orang isteri yang datang kepadanya setelah kepergian Khadijah, nescaya dia tidak akan berkahwin lagi.
Junjungan kita ini berkahwin tidak seperti kebanyakan laki-laki, selain Khadijah, selepas itu dia berkahwin kerana tuntutan misi dakwah, namun dia tidak pernah melupakan Khadijah untuk selama-lamanya, bahkan kisah kasihnya tidak pernah pudar, walaupun dia meninggalkannya selama empat belas tahun lebih dahulu .
Ketika penaklukan Makkah , banyak orang yang mengelilingi Rasulullah saw, semua orang Quraisy datang minta maaf kepadanya, tiba-tiba saja beliau melihat seorang nenek yang sudah sangat tua datang dan ingin bertemu dengannya .. Rasulullah saw. meninggalkan rombongan manusia yang ada di sekelilingnya dan berdiri menyambut kedatangan sang nenek, dia ajak bercakap dan duduk disampingnya, melihat kejadian itu 'Aisyah bertanya, siapa gerangan nenek tua itu, dan Rasulullah saw meluangkan masa dan berbincang-bincang dengannya serta kepekatan menghadapinya?
Rasulullah menjawab: " Ini adalah sahabat Khadijah ".
'Aisyah kembali bertanya: Apa yang engkau bicarakan dengannya Wahai Rasulullah?
Dia menjawab: " Kami membicakan hari-hari yang indah bersama Kahdijah ".
Ketika itu timbullah rasa cemburu dalam diri 'Aisyah, lalu dia berkata: Apakah engkau masih mengingat-ingat orang yang sudah tua dan sudah menjadi tanah itu, sementara Allah telah memberikan ganti untuk engkau dengan yang lebih baik?
Maka Nabi menjawab: " Demi Allah, Allah tidak pernah menggantikannya dengan seorang perempuan yang lebih baik darinya .. dia banyak memberikan bantuan moral dan material, dia melindungi aku, ketika penduduk Makkah ini mengusirku, dia membenarkan aku ketika manusia mendustakan aku ".
'Aisyah merasa bahawa Rasulullah agak marah, lalu dia berkata: Minta ampunkanlah aku kepada Allah wahai Rasulullah.
Maka Nabi menjawab: " Minta ampunkanlah bagi Khadijah, baru aku akan memintakan ampun bagimu ". (HR. Bukhari).

Tuesday, 14 January 2014

Kami Buddyz ,Kami takkan clash ^^,

Annyeonghaseyo .... huhu , korean pulak Umra cakap ni ... Assalamualaikum ?, ha ? ini baru betul kan ?? hehehe ^^ , today i want to tell you all about my KAWAN ., before that, i'm so sorry because dah lama tak berbicara ataupun bercerita dengan you all ni ... RINDU sangat-sangat tau ... hehe ^^.. oke fine, Umra ada ramai sahabat/kawan/rakan/ , nak Umra sebutkan ?? boleh-boleh .. 
~Suhailah, Aliya, Fatimah, Syimah, Amirah M, Puteri, Farahani, Haikal, Khier, Faiz Mady, Aisyah, Eton, Dalilah, Mira Y, Nabilah, Mimi, Arny, Fahada, Izzati, Najihah, Rafiq, Zikri , Kamil, Syed, Falisya n ramai lagi lah kowt.. hehe ~
Bak kata patung kuning yang ada dalam iklan tv tu, "KAMI BUDDYZ KAMI TAKKAN TERPISAH" hehe, itulah FRIENDSHIP QUOTE between us ... (kowt!!) ^^ INSYAALLAH ..
Umra bersyukur sangat sebab dapat buddyz macam diorang , diorang ni semua nya baik-baik, just kalau syaitan dah merasuk dalam diri, nafsu tak boleh tahan, maka, tercetuslah pergaduhan atau persalahfahaman antara kami , WAW !! , macam pemberita lah pulak .. hehe .. ok ok, Umra nak bagi tahu yang Umra sayang sangat kat korang ,. Demi Allah, Umra ikhlas bersahabat dengan korang .. Umra harapkan kita dapat jadi sahabat sampai bila-bila, INSYAALLAH.. Kepada sahabat-sahabat Umra yang pernah Umra lukakan hati dia, mohon ampun dan maap ye .. maklumlah manusia takkan lari daripada melakukan kesalahan.. ^^, so, Umra minta jangan ada sifat iri hati, cemburu, marah-marah, sombong n lain-lain lagi antara kita.. malah, bagilah sokongan , dorongan dan THE FIRST THING (BERFIKIRAN POSITIF) antara kita .. okey lah , sampai di sini sahaja from Umra , read and enjoy okay !! ^_~ daaa... 




gambar buddyz umra yang lain takde lah, so, jangan kecewa, seriously, mmg takada, tapi korang tetap buddyz yang "bergabung ! meletup !" hehe ^^